2009. november 30., hétfő

VKF XXX: Hagymachutney


A nyár folyamán készült egy kis füzetecske a makói vöröshagyma népszerűsítésére. 4 izgalmas, újszerű receptet ismerhettünk meg belőle. Az én érdeklődésem középpontjába rögtön a hagymachutney került. Már csak azért is, mert a hozzávalói közt megtalálható volt a sárgabarack is,amelytől épp roskadozott egyetlen barack fánk.
A nyár ízeit igyekeztem ezekben a napokban üvegekbe zárni, ezért nem volt kérdéses, hogy a hagymachutney is a kamrapolcon köt ki..

Akár ma is elkészíthető és kiváló gasztroajándék lehet, mert aszalt barackkal is műkődik.

Alább az eredeti receptet közlöm le, mert nem emlékszem hányszoros mennyiségből lett 2 Uncle Ben's-es és egy apró üvegnyi pikáns szósz.

Hozzávalók:

-3 db makói vöröshagyma
-25 dkg friss vagy aszalt sárgabarack
-2 evőkanál ecet
-3 dl fehérbor
- reszelt citromhéj
-rozmaring
-kakkukfű
-só
-őrölt fehérbors
-cukor

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát forró olajon megdinsztelem. Előkészítek 25 dkg friss vagy aszalt sárgabarackot ( ez utóbbit előtte egy éjszakára beáztatom )megmosom, szeletelem majd kb. 20 perc alatt puhára főzöm majd összetöröm. ( botmixerrel darabosra pépesítem) .
A megdinsztelt hagymára öntöm a barackpépet majd hozzáadom az ecetet és a 3 dl fehérbort.
Reszelt citromhéjjal, sóval, fehér borssal, egy kevéske cukorral, rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezem. Lekvár sűrűségűre főzöm, tiszta üvegekbe töltöm. Tetejükre egy pici tartósítószert rakok majd néhány napot száraz dunsztban töltenek.
Végül a kamrapolcon foglalják el méltó helyüket.

Grillezett húsokhoz, bárányhoz, kacsához kiváló...Bár én legutóbb csak egy kis olajon fehéredésig pirított majd félpuhára főtt darált hússal kevertem és rottyantottam össze. Párolt rizsre halmoztam. Nagyon finom volt így is:)

2009. november 28., szombat

Zöldcitromos pácolt lazac gránátalmás rizottóval




Igazi ünnepi menü, ami nálunk tavaly Szenteste aratott osztatlan sikert. Ismétlés idén csak azért nem lesz, mert szeretek minden évben valami újdonsággal előrukkolni. Bár a köret, a gránátalmás rizottó 1-2 alkalommal évközben is megjelent tányérunkon.

Hozzávalók:

-a Lazachoz:

-80 dkg lazacfilé
-só, bors
-2 zöldcitrom(lime)
-1 lilahagyma
-olivaolaj

A Gránátalmás rizottóhoz:

-35 dkg hosszúszemű rizs
-3 evőkanál olivaolaj
-1 kiskanál koriandermag
-csipetnyi sáfrány
-2-2 evőkanál pisztácia és fenyőmag
-fél narancs reszelt héja
-1 gránátalma
-1/2 csokor bazsalikom
-1/2 csokor petrezselyem
-1 citrom
-só

Elkészítés:

A lazac elkészítése:

A halat megmossuk,papírtörlővel felitatjuk a felesleges vizet.Ha nem szeletelt halat vettünk, akkor kb két ujjnyi vastagságúra szeljük. Sóval, borssal fűszerezzük és az egyik lime levével meglocsoljuk. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, majd a befűszerezett lazacszeleteket belefektetjük. A kockára vágott hagymát rászórjuk és egy kevés olajjal meglocsoljuk majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 perc alatt megsütjük. (légkeveréses sütőben elég 180 fokon..) A másik lime-ot cikkekre vágjuk és a frissen sült hal mellé kínáljuk.

-A gránátalmás rizottó elkészítése:

A rizst 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, megsózzuk és puhára főzzük.(10 percig takaréklángon fedő alatt pároljuk,majd a tüzet elzárva további 15-20 percig hagyjuk a gőzben puhulni.) Közben 1-2 evőkanál olivaolajon megfuttatjuk a koriandert és sáfrányt. A fenyőmagot és pisztáciát rádobjuk és aranyszínűre pirítjuk, majd a narancshéjjal, a gránátalma magjaival és a felaprított zöldfűszerekkel a rizsbe keverjük.

ui:A citromot csak díszítésként használjuk a rizottóhoz, mely akár el is maradhat.

2009. november 26., csütörtök

Forró csoki

Borús, hűvös öszi napokon jól esik az embernek egy kis melegség. Ilyenkor készítek valami finom teát vagy Forró csokit.
Imádom a csokoládét. Olyan vagyok mint Gombóc Artúr: szeretem a kicsit, a nagyot, a kereket, a szögletest. De leginkább is a magas kakaótartalmú keserű csokit. Így a forró csokit is ezzel készítem.

Hozzávalók 2 csésze selymes forró csokihoz:

-2.5 dl tej
-1.5 dl+0.5 dl tejszín
-1 fél rúd vanília
-1 rúd fahéj
-6-7 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé ( én a Cote d'Or 70 %-os csokiját használom, bár egyszer megkóstolnám Amadei csokival is)
-kevés őrölt fahéj a díszítéshez
-Ízlés szerinti mennyiségű nád kristálycukor

Elkészítése:

A tejet és a tejszínt egy arra alkalmas edénybe öntöm, majd felforrósítom. Belerakom a fahéjat és a vaníliarudat és fedő alatt állni hagyom 15 percig.
Közbe a csokit összetöröm és vízgőz felett megolvasztom.Óvatosan hozzáöntöm a tejet. Addig keverem amíg selymes, egynemű nem lesz. Cukorral és felvert tejszínnel ízesítem , őrölt fahéjjal díszítem.

Bevezetésképp

Miért Gasztro Kibic?

Bár önálló konyhát már lassan 3 éve vezetek, és korábban is sokat segítettem be Anyunak, mégis azt érzem a tudásom igen kevés, főleg ami a távoli tájak ízvilágával kapcsolatos.
Mire számíthat a hozzám betérő?Igazi ízkavalkádra. Vallom azt, egyszer mindent ki kell próbálni, hogy utána nyugodt szívvel mondhassuk azt: ilyet többé sosem....Bár valószínű ezeket a sikertelenségeket nem fogom a nyilvánosság elé tárni.