Ezt a levest még valamikor februárban készítettem,de a publikálása elmaradt, ahogy több dolognak is, ami ekkor készült.
Most itt az idő, és az is lehet, hogy a napokban újra elkészítem. Igazi, finom krémleves és a nem mindennapi összetevőtől kicsit különleges.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej ( kb. 40 dkg-s ) zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 dkg vaj
- 1 liter húsleves alaplé
- őrölt fekete és fehérbors
- 1 ek. rózsabors
-2 dl tejszín
- fahéj
Elkészítése:
A zellert meghámozom, megmosom majd kockákra vágom. Egy edényben megolvasztom a vajat és az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom rajta. Felöntöm a húslevessel és hozzáadom a zellert. 20-25 percig alacsony lángon főzöm, majd egy botmixer segítségével egyneműsítem. Ízesítem a 3 féle borssal, majd a tejszínnel teszem krémessé. Ekkor kerül bele egy kevéske fahéj. Csak annyi, hogy pikánssá tegye, de ne legyen domináns íze. Hogy ez mennyi? Magam se tudom...talán 1 késhegyi...vagy picivel több.
Timcsi ez baromira jól hangzik! A rózsaborsból tényleg ennyi kell bele? én még magában nem használtam, csak keverékben, nem tudom, mennyire csípős az íze magában.
VálaszTörlésÉn is csak tavaly kezdtem el használni,de szerelem volt első kóstolásra. :)
VálaszTörlésÉn Á la carte rózsaborsos lazacát készítettem el...Amikor láttam, hogy egészben írja a recept, megkérdeztem, nem kellene legalább mozsárban egy kicsit aprítani...Azt válaszolta, kóstolj meg egy szemet. Én is ezt tanácsolom neked;) Egyébként nem erős, egész más íze van mint a fekete vagy fehérborsnak.
És igen, ennyi kell bele:) De ha soknak találod, csökkentsd a mennyiséget.
Na neeem, csökkenteni nem szoktam, ha azt mondod, hogy ennyi, akkor ennyi:)
VálaszTörlésMajd számolj be, hogy ízlett:)
VálaszTörlésMegnéztelek, elolvastalak a Délmagyarban! Jó kis cikk lett!
VálaszTörlésGratulálok!
Köszi:D Egyébként vicces, mert én másik receptet küldtem el nekik...de úgy látszik nagyon megtetszett nekik a nyúlragum.:D Csak azt sajnálom, hogy ezt elég nehéz elkészíteni itt a Dél-alföldön...legalábbis én eddig galangát és thai citromfüvet csak Pesten kaptam. De javíts ki, ha tévednék és Szegeden is kapható:)
VálaszTörlésTényleg jól nézett ki a nyúlragud, amúgy is imásom a nyuszihúst!
VálaszTörlésHm... szerintem az egyik "natúrboltban" mintha láttam volna thai citromfüvet (ott ahol a szecsuáni borsot is), de annyira nem foglalkoztam ezzel, mert renget hoztam haza Thaiföldről...