2009. november 30., hétfő

VKF XXX: Hagymachutney


A nyár folyamán készült egy kis füzetecske a makói vöröshagyma népszerűsítésére. 4 izgalmas, újszerű receptet ismerhettünk meg belőle. Az én érdeklődésem középpontjába rögtön a hagymachutney került. Már csak azért is, mert a hozzávalói közt megtalálható volt a sárgabarack is,amelytől épp roskadozott egyetlen barack fánk.
A nyár ízeit igyekeztem ezekben a napokban üvegekbe zárni, ezért nem volt kérdéses, hogy a hagymachutney is a kamrapolcon köt ki..

Akár ma is elkészíthető és kiváló gasztroajándék lehet, mert aszalt barackkal is műkődik.

Alább az eredeti receptet közlöm le, mert nem emlékszem hányszoros mennyiségből lett 2 Uncle Ben's-es és egy apró üvegnyi pikáns szósz.

Hozzávalók:

-3 db makói vöröshagyma
-25 dkg friss vagy aszalt sárgabarack
-2 evőkanál ecet
-3 dl fehérbor
- reszelt citromhéj
-rozmaring
-kakkukfű
-só
-őrölt fehérbors
-cukor

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát forró olajon megdinsztelem. Előkészítek 25 dkg friss vagy aszalt sárgabarackot ( ez utóbbit előtte egy éjszakára beáztatom )megmosom, szeletelem majd kb. 20 perc alatt puhára főzöm majd összetöröm. ( botmixerrel darabosra pépesítem) .
A megdinsztelt hagymára öntöm a barackpépet majd hozzáadom az ecetet és a 3 dl fehérbort.
Reszelt citromhéjjal, sóval, fehér borssal, egy kevéske cukorral, rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezem. Lekvár sűrűségűre főzöm, tiszta üvegekbe töltöm. Tetejükre egy pici tartósítószert rakok majd néhány napot száraz dunsztban töltenek.
Végül a kamrapolcon foglalják el méltó helyüket.

Grillezett húsokhoz, bárányhoz, kacsához kiváló...Bár én legutóbb csak egy kis olajon fehéredésig pirított majd félpuhára főtt darált hússal kevertem és rottyantottam össze. Párolt rizsre halmoztam. Nagyon finom volt így is:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése