Igazi ünnepi menü, ami nálunk tavaly Szenteste aratott osztatlan sikert. Ismétlés idén csak azért nem lesz, mert szeretek minden évben valami újdonsággal előrukkolni. Bár a köret, a gránátalmás rizottó 1-2 alkalommal évközben is megjelent tányérunkon.
Hozzávalók:
-a Lazachoz:
-80 dkg lazacfilé
-só, bors
-2 zöldcitrom(lime)
-1 lilahagyma
-olivaolaj
A Gránátalmás rizottóhoz:
-35 dkg hosszúszemű rizs
-3 evőkanál olivaolaj
-1 kiskanál koriandermag
-csipetnyi sáfrány
-2-2 evőkanál pisztácia és fenyőmag
-fél narancs reszelt héja
-1 gránátalma
-1/2 csokor bazsalikom
-1/2 csokor petrezselyem
-1 citrom
-só
Elkészítés:
A lazac elkészítése:
A halat megmossuk,papírtörlővel felitatjuk a felesleges vizet.Ha nem szeletelt halat vettünk, akkor kb két ujjnyi vastagságúra szeljük. Sóval, borssal fűszerezzük és az egyik lime levével meglocsoljuk. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, majd a befűszerezett lazacszeleteket belefektetjük. A kockára vágott hagymát rászórjuk és egy kevés olajjal meglocsoljuk majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 perc alatt megsütjük. (légkeveréses sütőben elég 180 fokon..) A másik lime-ot cikkekre vágjuk és a frissen sült hal mellé kínáljuk.
-A gránátalmás rizottó elkészítése:
A rizst 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, megsózzuk és puhára főzzük.(10 percig takaréklángon fedő alatt pároljuk,majd a tüzet elzárva további 15-20 percig hagyjuk a gőzben puhulni.) Közben 1-2 evőkanál olivaolajon megfuttatjuk a koriandert és sáfrányt. A fenyőmagot és pisztáciát rádobjuk és aranyszínűre pirítjuk, majd a narancshéjjal, a gránátalma magjaival és a felaprított zöldfűszerekkel a rizsbe keverjük.
ui:A citromot csak díszítésként használjuk a rizottóhoz, mely akár el is maradhat.
Én vagyok az első! :)
VálaszTörlésElfogadsz egy jótanácsot?
Amikor bejelölsz valakit rendszeres olvasónak, töltsd ki rendesen az adatlapot, mert a blogod címe nincs feltüntetve, így nem találnak vissza hozzád. Olyan, mintha nem lenne blogod, mert csak azt látni, hova iratkoztál fel. Úgy találtalak meg, hogy Limaránál kommenteltél, és ott a profilodban megvan a blogcím. :)
Sok sikert!
Viszek egy bögre forró csokit a biztonság kedvéért! :)
Húúú, mire jöttem ide!!!!! Ez nálam is bejönne, pont most szeretnék rászokni a lazacra:) és az a gránátalmás rizottó.... gratulálok!
VálaszTörlésRaindrop: Örülök, hogy te voltál az első:) Megfogadtam a tanácsod és kitöltöttem az adatlapom, bár én azt hittem hogy már ki van töltve..nem vettem észre, hogy második oldal is van:D
VálaszTörlésKata: a lazacra én is szívesen rászoknék:)....ha egy kicsit kevésbé lenne drága,akkor sokkal boldogabb lennék. Ezt tavaly akciósan vettem, most két hete 3500-3600 Ft körül láttam, ezért inkább az olcsó(bb) /990Ft/kg/ tengeri pisztrángot választottam párom születésnapi vacsorájához. Hasonlóan finom mint a lazac.
A receptet vmelyik gasztroújságból vettem,de most nem találom. Midig új helyre találnak, ahogy egyre bővülnek a konyhában fellelhető fűszeres üvegcsék.