2009. november 28., szombat

Zöldcitromos pácolt lazac gránátalmás rizottóval




Igazi ünnepi menü, ami nálunk tavaly Szenteste aratott osztatlan sikert. Ismétlés idén csak azért nem lesz, mert szeretek minden évben valami újdonsággal előrukkolni. Bár a köret, a gránátalmás rizottó 1-2 alkalommal évközben is megjelent tányérunkon.

Hozzávalók:

-a Lazachoz:

-80 dkg lazacfilé
-só, bors
-2 zöldcitrom(lime)
-1 lilahagyma
-olivaolaj

A Gránátalmás rizottóhoz:

-35 dkg hosszúszemű rizs
-3 evőkanál olivaolaj
-1 kiskanál koriandermag
-csipetnyi sáfrány
-2-2 evőkanál pisztácia és fenyőmag
-fél narancs reszelt héja
-1 gránátalma
-1/2 csokor bazsalikom
-1/2 csokor petrezselyem
-1 citrom
-só

Elkészítés:

A lazac elkészítése:

A halat megmossuk,papírtörlővel felitatjuk a felesleges vizet.Ha nem szeletelt halat vettünk, akkor kb két ujjnyi vastagságúra szeljük. Sóval, borssal fűszerezzük és az egyik lime levével meglocsoljuk. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, majd a befűszerezett lazacszeleteket belefektetjük. A kockára vágott hagymát rászórjuk és egy kevés olajjal meglocsoljuk majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 perc alatt megsütjük. (légkeveréses sütőben elég 180 fokon..) A másik lime-ot cikkekre vágjuk és a frissen sült hal mellé kínáljuk.

-A gránátalmás rizottó elkészítése:

A rizst 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, megsózzuk és puhára főzzük.(10 percig takaréklángon fedő alatt pároljuk,majd a tüzet elzárva további 15-20 percig hagyjuk a gőzben puhulni.) Közben 1-2 evőkanál olivaolajon megfuttatjuk a koriandert és sáfrányt. A fenyőmagot és pisztáciát rádobjuk és aranyszínűre pirítjuk, majd a narancshéjjal, a gránátalma magjaival és a felaprított zöldfűszerekkel a rizsbe keverjük.

ui:A citromot csak díszítésként használjuk a rizottóhoz, mely akár el is maradhat.

3 megjegyzés:

  1. Én vagyok az első! :)
    Elfogadsz egy jótanácsot?
    Amikor bejelölsz valakit rendszeres olvasónak, töltsd ki rendesen az adatlapot, mert a blogod címe nincs feltüntetve, így nem találnak vissza hozzád. Olyan, mintha nem lenne blogod, mert csak azt látni, hova iratkoztál fel. Úgy találtalak meg, hogy Limaránál kommenteltél, és ott a profilodban megvan a blogcím. :)
    Sok sikert!
    Viszek egy bögre forró csokit a biztonság kedvéért! :)

    VálaszTörlés
  2. Húúú, mire jöttem ide!!!!! Ez nálam is bejönne, pont most szeretnék rászokni a lazacra:) és az a gránátalmás rizottó.... gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Raindrop: Örülök, hogy te voltál az első:) Megfogadtam a tanácsod és kitöltöttem az adatlapom, bár én azt hittem hogy már ki van töltve..nem vettem észre, hogy második oldal is van:D

    Kata: a lazacra én is szívesen rászoknék:)....ha egy kicsit kevésbé lenne drága,akkor sokkal boldogabb lennék. Ezt tavaly akciósan vettem, most két hete 3500-3600 Ft körül láttam, ezért inkább az olcsó(bb) /990Ft/kg/ tengeri pisztrángot választottam párom születésnapi vacsorájához. Hasonlóan finom mint a lazac.
    A receptet vmelyik gasztroújságból vettem,de most nem találom. Midig új helyre találnak, ahogy egyre bővülnek a konyhában fellelhető fűszeres üvegcsék.

    VálaszTörlés