2010. március 6., szombat

Fekete-fehér süti

A múlt hétvégi pesti kiruccanáson nemcsak színházi élményekkel lettem gazdagabb, hanem egy finom sütemény receptjével is.
Sógorom szerint bármikor és bárkinek is készítette, mindig sikert aratott vele... Én se mondhatok mást: Egyszerű, de nagyszerű!

Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg vaj
- 1 bögre cukor
- 1 tojás
- 3 bögre liszt
-2 evőkanál kakaópor
- vaj a formához
- liszt a nyújtáshoz

A krémhez:
- 50 dkg sovány túró
- 25 dkg mascarpone
- 1 bögre cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csomag tejszínízű pudingpor
- 2 tojás
- 3 evőkanál tejszín

Elkészítése:
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Kivajazom a formát. A vajat a cukorral és a tojással habosra keverem. A lisztet elkeverem a kakaóporral, majd a vajas masszához öntöm. Gyorsan sima tésztává gyúrom.
A tészta kb. 2/3-át lisztezett felületen kinyújtom és kibélelem vele a formát (ikeás piteforma ) és hűvös helyre teszem.
A túrót a mascarponéval, a cukorral, a citromlével és a pudingporral simára keverem. Belekeverem a tojást és a tejszínt. A túrómasszát a tésztalapra simítom.
A maradék tésztát kinyújtom , kb. 2 cm széles csíkokra vágom és berácsozom vele a süteményt. 40 percig sütöm. Hűlni hagyom, majd szeletelem.

ui: én rácsozás helyett reszeltem a tésztát. És hogy miért? Figyelmetlen háziasszonyként 20 helyett 25 dkg vajat raktam bele és így kicsit lágyabb lett a tészta. (így jár az, aki 25 dkg-s spar vajat vesz...)

Mit is mondhatnék még? Köszönöm a receptet!:)

4 megjegyzés:

  1. Úgy néz ki mint a túrós zebratorta receptje!Talán csaak a mascarpone nincs abban! Most akartam megsütni, most melyiket süssem?

    VálaszTörlés
  2. Túrós zebratorta? azt nem ismerem. Anyunak is van hasonló recepteje, annak egyszerűen csak Barna túrós a neve...Kicsit más arányokkal,de hasonló.

    VálaszTörlés
  3. Macikonyha blogjában találtam, nem is olyan régen tette fel.Az is nagyon guszta, a tiedet talán egyszerűbb elkészíteni.

    VálaszTörlés
  4. nekem van hasonló receptem, ahova reszelni kell a tésztát, és túrós. tök jó, és még mascarpone sem kell hozzá (asszem sima vajjal van), így olcsóbb ;)

    VálaszTörlés