2010. január 9., szombat

Leveles tésztában sült gombás hús vörösboros mártással


Azt hiszem, ez a recept Julia Child-nak is tetszene:) Mert mi is kell hozzá? Butter, butter, butter:D
A recept majdnem sógornőmtől származik. Ezzel lepte meg öcsémet a 3 éves évfordulójukon. Twitteren beszámolt a sikerről, én meg lecsaptam az ötletre.

Hozzávalók a húsos tésztához:


- 4 ek. vaj
- 80 dkg sertés lapocka

- 1 fej apróra vágott vöröshagyma

- 35-40 dkg gomba aprítva

- frissen őrölt fekete bors

- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

- petrezselyem (amennyit gondolsz)

- 1 csomag mélyhűtött leveles-vajas tészta

- 1 tojás enyhén felverve

- kevéske só


Elkészítése:


A vajat egy serpenyőben megolvasztom, amikor forró belerakom az apróra vágott húst. Megpirítom, és kb.25 percig párolom is.(egy kis vizet is öntök alá). Amikor kész kiszedem, félrerakom és hagyom, hogy kihűljön.
A megmaradt vajban megpárolom a hagymát, majd hozzáadom a gombát és 15 percig tovább párolom. Borssal és szerecsendióval fűszerezem, majd hozzákeverem a petrezselymet és ezt is félre rakom hűlni. A mélyhűtőből legalább két órával korábban kivett leveles tésztát kicsomagolom, kiterekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem úgy, hogy a felét később ráhajthassam a töltelékre. Amikor a gombás szósz is kihűlt, felét egyenletesen ráhalmozom a tészta felére, erre jön majd az apróra vágott hús és végül a gomba másik fele. A töltelékre hajtom a tészta másik felét, széleit alaposan összenyomkodom. 10 percre a fagyasztóba teszem, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tojást enyhén felverem, majd a mélyhűtőből kivett tészta tetejét bekenem vele. Kb 25-30 perc alatt készre sütöm. Néha ránézek, nehogy a tészta megégjen. Ha kell, akkor kicsit alacsonyabbra veszem a sütő hőmérsékletét.


Amíg sül a hús, elkészítem a mártást.

Hozzávalók:

- 2 dl vörösbor

- 1 tk. friss vagy 1/4 tk. szárított kakukkfű

- 1 tk. friss petrezselyemzöld (mindkettő apróra vágva, ha friss)

- bors

- 10 dkg. kockákra darabolt vaj

- 2 tk. étkezési keményítő 1 ek. vízzel elkeverve


Elkészítése:
A bort felére forralom alacsony hőmérsékleten, majd beleszórom a kakukkfüvet és a petrezselymet, és borssal ízesítem. Lehúzom a tűzről, hozzáadom a vajat és addig kevergetem, amíg elolvad. A keményítőt és a vizet elkeverem, visszatolom a tűzre a vajas bort, hozzáadom a keményítőt és addig kevergetem, amíg besűrűsödik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése