2010. január 19., kedd

Francia hagymaleves


Tegnap este hiába kerestem valami jó kis receptet a szakácskönyveimben, valahogy egyik se ragadta meg a fantáziámat. Hiába forgattam, lapozgattam egyiket a másik után: tanácstalan voltam.
Majd egy frissítés...és a megoldás ott volt Szepyke-nél a francia hagymaleves képében.

Ma ez készült vacsorára....a recept szerint...Mégis máshogy néz ki mint Szepyke képein. Mi lehetett a gond? Talán annyi, hogy 30 perc helyett csak 20 percig karamellizáltam hagymát. a....És az íze? Hát....Londonban nem kóstoltam (remélem nyáron lesz rá alkalmam..:) ) ,de nekem az általam már több alkalommal készített , más recept alapján készülő leves jobban ízlett. Ez se rossz,de kicsit savanykásabb, markánsabb ízű.

Azt hiszem maradok a korábbi receptnél!

3 megjegyzés:

  1. Nahát. Lehet, hogy tényleg az idő hiányzott. Valamikor megcsinálom én is, de az biztos, hogy ez egy időigényes recept. Valaki olyantól kaptam, aki elég gyakran elkészíti, a forrás biztos, tehát, így kell kinéznie, és akitől kaptam, az is így készíti, és szerinte úgy néz ki, ahogy a képen. Ő is azt mondta, hogy egy óráig áll a tűzhely mellett miatta, de nagyon megéri, mert tartalmas, finom leves!:)

    VálaszTörlés
  2. lehet...de én húsz perc után féltem, hogy túl karamellizálódik, és megég...pedig kavargattam, kavargattam...de lehet, még egyszer megpróbálkozom vele...és 30 percig kavargatom és keresek egy jobb bort. Lehet azzal is volt gond... a te forrásod milyen bort használ?

    VálaszTörlés
  3. Imádom a francia hagymalevest. A legtöbb ember, aki amúgy nem szereti a hagymát (pl férjecském), és megkóstolta a levesemet, mind a tíz ujját megnyalta (nem azért, mert annyira profi vagyok, csak jó a recept :). Szerintem a leves titka, hogy többféle hagymából készüljön (vörös, póré, zöld). Továbbá 20 perc sztem kicsit kevés, én legalább 1,5 órán át lassú tűzön, sűrűn kevergetve dinsztelem a hagymát, szinte teljesen „szétesik” és édeskés íze lesz. Fehér bort ritkán teszek, de azzal is jó. Lehet még a fűszerezéssel is játszani. Ja, én le szoktam még turmixolni a hagyma 70%-át. Tényleg érdemes rászánni az időt.
    Még egy gasztrotipp: nagy buciba tálalva még gusztább látvány

    VálaszTörlés