2010. január 31., vasárnap

Török sült tejberizs


Ez a hét úgy elszaladt mellettem, hogy arra se volt időm (néha meg kedvem se...:S )hogy süssek-főzzek. A szombati vacsora maradékai és az anyósomtól kapott és lefagyasztott nyúlpaprikás kitartott szerdáig, csütörtök-péntek maradt a hideg ételfogyasztás, tegnap vendégségben marhapörivel. És ma? Végre alkottam valamit a konyhában:)
Igen, a címben is szereplő tejberizs készült el:)
Múlt vasárnap ismét pesti színházlátogatáson voltunk H. barátnőmmel. Két előadás közt enni is kell valamit...Irány a Szeráj:) És ott beleszerettem a török tejberizsbe. Tudtam, ezt itthon is el kell készíteni. A hozzávalók egy része ízlelés után is nyilvánvaló volt...de azért jó, ha van egy recept is. A neten keresgéltem, végül két receptet ötvöztem és született meg az én változatom.

Hozzávalók:
-1/2 bögre rizs
- 4 dl (2 bögre ) víz
- 7.5 dl tej (legközelebb 1-1.2 liter lesz)
- 16 dkg cukor
- 2 tk. házi vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 2 ek. étkezési keményítő

Elkészítése:
A rizst megmosom leszűröm, majd 2 bögre vízben felteszem főzni abban az edényben, amiben az egészet elkészítem.
Amikor elfőtt a vize, hozzáadom a tejet, kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Egy kis tálban a tojások sárgáját elkeverem az étkezési keményítővel és egy kevés tejjel. Végül ezt is a rizshez adom. Forrás után kb. 5 percig főzöm. Szuflétálakba vagy kis jénaikba szedem. A tálkákat egy vízzel félig felöntött tepsibe teszem, így mennek a sütőbe. Magas hőfokon (gázsütő 7-es fokozat ) addig sütöm, amig foltokban meg nem pirul a teteje.
Miután szobahőmérsékletre hűlt, hűtőbe teszem 1-2-3 órára. Hidegen a legfinomabb.

Tapasztalat: a 7.5 dl tejjel nem lett annyira folyós-krémes, ezért legközelebb 1-1.2 liter tejjel készítem.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik! Kóstoló lesz majd? :))

    VálaszTörlés
  2. A következő csajos találkozóra szívesen viszek:) Csak olyan hétvégén legyen, amikor nincs más program..leginkább február első két hétvégeje;)
    a makói TV-s szereplésed nem lehet vhol újranézni? Szegeden voltam, és lemaradtam róla...

    VálaszTörlés
  3. Ez jó recept, tetszik nekem!
    Kifogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  4. Tegnap megcsináltam,s a férjem és kisfiam percekig extázisban csak "hm, hm,hm"-öt hallatott-Ez volt az eddigi legnagyobb dicséret!Fantasztikus fincsi, kösz a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy ízlett nektek is:D Nálunk is kedvenc lett...Most épp a széles családdal is meg akarom ismertetni, így húsvéti meglepetésnek elkészítem...( remélem a családom nem olvassa ezt e bejegyzést;9:D )

    VálaszTörlés
  6. Szia.
    Megcsináltam én is de ugyanabba a hibába estem kevés tejet használtam de azért jó lett.
    Köszi Krisztina

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Mi is a hétvégén voltunk a Szerájban, és most ettem először török tejberizst, hm...az az igazi "szembecsukós" finomság! Ma próbáltam megcsinálni 1 liter tejből, de nem igazán sikerült, az íze egyáltalán nem olyan én tennék bele egy kis vanilia pudingot is. Igazából elég folyós is lett. Valami ötlet?
    Köszi: ANikó

    VálaszTörlés