2009. december 8., kedd

Zöldborsóval töltött tojás

" Főzz meg hat tojást keményre, hámtsd meg, vágd két felé 's székét vesd ki. Adj egy lábasba egy darabka írós vajat, zöld borsót, apróra vágott petrezselyem zöldjét, apróra tépett csukát, sót, 's párold meg; törd össze a kivetett tojásszékeket egy mozsárban finomra, sodorj el darabka írós vajat habzásig, keverd bele előbb a' megzúzott tojásszékeket azután a' megpárolt és kihűtött borsót, adj hozzá kevés sót, tejfelt, egy tojást egészen, s' egynek sárgáját, keverd mind ezt jól össze, töltsd meg vele a' tojásokat, illeszd őket ismét össze, keverd elsodort tojásba, hintsd meg zsemlye morzsával, rántsd ki forró zsírban, csinálj csiperke gombával vajmártást 's öntsd a tálba rakott tojások fölé."

Ahogy azt az előbbi bejegyzésben említettem, a mai vacsora Czifray ihletésű. Nem ragaszkodtam szigorúan a könyvben írtakhoz, kicsit szabadjára engedtem a fantáziám.

Hozzávalók:
- 6+3 tojás
- 1+1 fej vöröshagyma
- vaj
- só, bors, tárkony
- rózsabors
- 20 dkg gomba
- 1/2 doboz tonhal konzerc
- 10 dkg zöldborsó (mirelit is lehet)
- kb. 1 dl tejföl
- 2 dl tejszín

Elkészítése:
Keményre főzök hat tojást. Közben egy lábasban egy kevés vajat felforrósítok, ezen az apróra vágott 1 fej vöröshagymát megfonnyasztom. Hozzáadom a zöldborsót és a szétnyomkodott tonhalat. Sóval, borssal és egy kevéske tárkonnyal ízesítem, párolom.Ha kész, hideg helyre rakom, hogy kihűljön.
A közben keményre főtt tojást megpucolom, kettévágom és sárgáját kikaparom.
Egy serpenyőben egy kevéske vajat megolvasztok majd hozzáadom a villával megtört tojássárgáját. Hozzáöntöm a kihűlt zöldborsót, tejfölt és egy egész tojást és egynek a sárgáját. Jól összekeverem, majd ezzel töltöm meg a tojásokat. Összeillesztem, tojásba majd zsemlemorzsába forgatom és forró olajban kirántom.
Tejszínes gombamártással tálaltam. Ehhez egy kevés olívaolajon megfonnyasztottam az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadtam a gombát. Sóval, borssal, tárkonnyal és rózsaborssal ízesítettem. Végül felöntöttem a tejszínnel. Néhány percig alacsony hőfokon főztem.

Tálaltam és jó ízűen elfogyasztottuk.

2 megjegyzés:

  1. Remekül hangzik! :)
    Tonhal helyett mással kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. mondjuk apóra tépett csukával,ahogy az eredeti recept írja?:)
    Barátnőmmel azon agyaltunk, hogy ez a csuka tényleg csuka, vagy vmi más régies neve...

    VálaszTörlés